پروژه استعماری کشف حجاب که از آستین پهلوی اول بیرون آمد، اقدام ضد دینی بود که توسط آن رضاخان سعی داشت با اجرایی نمودن آن زمینه های از بین بردن ارزشهای دینی از بطن جامعه مذهبی ایران را فراهم نماید. در سند ذیل از ستاد ارتش دستوری صادر شده ات که طی آن روحانیون مخالف کشف حجاب می بایست خلع لباس و تبعید شوند.
حاج ابراهیم خان کلانتر معروف به اعتمادالدوله از وزرایی است که در دورهی سه پادشاه و دو سلسلهی حکومتی وزارت کرده و به ترتیب وزارت لطفعلی خان زند، آقا محمد خان قاجار و فتحعلی شاه قاجار را به عهده داشته است.او در دوران وزارت خود مطابق رسم معمول اقوام و اطرافیان خود را به مناصب مهم و نان و آبدار منصوب میکرده است.میگویند روزی یکی از اهالی شیراز که از ...
مسافران از گریه و زاری آن غلام به ستوه آمدند و از آن میان بهلول از صاحب غلام خواست تا اجازه دهد به طریقی آن غلام را ساکت نماید . بازرگان اجازه داد . بهلول فوری امر نمود تا غلام را به دریا انداختند.
در شهر بغداد تاجری بود که به امانتداری و مروت و انصافو مردم داری شهره شهر شده بود و بیشتر اجناسمطلوب آن زمان را از خارج وارد می نمود و با سود مختصری به مردم می فروخت و از این لحاظ محبوبیتی خاصبین مردم پیدا کرده بود و نیز رقیب و همکار تاجر یکن فرد یهودی بود که خیلی سنگدل و بیرحم بود و برعکس آن تاجر همه مردم مکروهش می داشتند و اجناس خود را باسود گزاف ...
کتاب حاضر ترجمهی جلد چهاردهم از مجموعه اسناد و مکاتبات سفارت انگلیس با وزارت امور خارجه این کشور است که دورهی زمانی 1952 تا 1965 (یعنی فاصلهی سالهای 1331 تا 1345ش) را در برمیگیرد....
در سند ذیل آمده است که در یکی از محافل حزب ایران نوین آمده است تا نمایندگان مجلس به صورت صوری از دولت انتقاد نمایند تا مردم نسبت به مجلس اعتماد پیدا نمایند.
روزی بهلول وارد قصر هارون شد و چون مسند ( جای ) خلافترا خالی و بلامانع دید فوراً بدون ترس بالا رفت و بر جای هارون قرار گرفت . چون غلامان خاص دربار آن حال را مشاهده کردند فوراً بهلول را با ضرب تازیانه از مسند هارون پایین آوردند . بهلول به گریه افتاد و در همین حال هارون سر رسید و دید بهلول گریه می کند .
تلفن زنگ خورد. گوشی را برداشتم. یک نفر پشت تلفن سه بار گفت: «شجونی قبرت حاضر است!». سرهنگ "عربی" از ساواک بود. ماجرای منبر رفتنم و دفاع از طلاب مظلوم فیضیه را فهمیده بود. میگفت «شجونی ببینمت ناخنهایت را میکشم!».
هر بار هم که برای بازجویی می آوریمشان، خودشان را با پتو میپوشاندند تا معلوم نشوند. یعنی تا زیر دماغ، پتو بودند. موقع بازجویی هم به سوالات جواب نمیدادند.
مقایسهی خطمشی مشروطهطلبان و جمهوری اسلامی نشان میدهد که در انقلاب مشروطه هرچند دستیابی به استقلال سیاسی همواره مورد توجه بود، اما دنبال کردن خطمشیهای ائتلاف با دول سوم و همچنین سیاستهایی که بهانهی بیشتری برای مداخلهی قدرتهای بزرگ در امور ایران را میداد باعث شد تا روسیه و انگلیس در آن زمان بیش از پیش در امور داخلی ایران دخالت کنند.